info allerlei


Allerlei informatie:


HOELANG OP VOORHAND MOET IK EEN AFSPRAAK MAKEN.

Momenteel zijn de wachttijden 1 à 2 maanden. Indien u vroeger wil komen kan je op een wachtlijst gezet worden.

 

KAN MIJN HOND IN DE WINTER GETRIMD WORDEN OF VAT HIJ DAN KOU?

In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Om te voorkomen dat uw hond kou vat hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat de hond niet stil komt te staan of zitten. Honden hebben meer last van vocht dan van de kou en lang haar blijft lang nat.

 

WORDT MIJN HOND VERDOOFD TIJDENS DE BEHANDELING?

Af en toe wordt die vraag wel eens gesteld. Nee, uw hond wordt niet verdoofd, althans niet bij mij. De reden waarom uw hond als een blok in slaap valt als hij thuis komt is dat er intensief aan hem gewerkt is. Een paar uur heeft hij moeten staan/zitten enz. Uw hond is dus gewoon moe.

 

DOET PLUKKEN PIJN?

Nee, mits de vacht rijp is. Wanneer uw hond op de juiste manier geplukt wordt doet dit geen pijn. De vacht die geplukt moet worden is al half afgestorven en de nieuwe haren zitten al in het haarzakje. (Wij nemen helaas geen plukkers meer aan o.w.v lichamelijke klachten)

 

HOE VAAK EEN HOND KAMMEN OF BORSTELEN?

Dit is uiteraard afhankelijk van type en hoeveelheid vacht. 1 keer per week goed borstelen en daarna doorkammen is voldoende om de meeste vachten in goede conditie te houden. Bij slecht weer kan die borstelbeurt meer tijd kosten.

 

Ik zie dikwijls dat de hond wel geborsteld wordt aan de rug en poten, maar in de liezen, oksels, staart, baard, achter de oren,... zijn er vaak veel knopen de vinden. Deze moeten eerst verwijderd worden vooraleer gestart kan worden met het trimmen. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor uw hond en als de klant hier een gewoonte van maakt de hond vol knopen af te leveren worden hier extra's voor aangerekend.

 

MOET MIJN GLADHARIGE HOND OOK GEBORSTELD WORDEN?

Ja deze vacht dient ontdaan te worden van afgestorven haar. Ook stimuleert u met kammen of borstelen de bloedsomloop en verspreid u de natuurlijke vetlaag over de vacht en huid wat schilfervorming voorkomt en wat de gehele kwaliteit van de vacht en huid ten goede komt.

 

ZEER BELANGRIJK, ZEKER NIET TE VEEL BORSTELEN ZO KAN HET NATUURLIJK VERHAARPROCES GESTOORD WORDEN WAT DAN WEER OVERMATIG VERHAREN TEWEEGBRENGT.

 

Net zoals mensen, hebben honden behoefte aan een goede verzorging. Een goede verzorging betekent niet alleen er goed uitzien en lekker ruiken, maar vooral het zorgen voor een goede hygiëne. Als een hond niet goed verzorgd wordt, heeft hij een groter risico op ziekten. Verzorging is dus geen luxe zoals vaak gedacht wordt, maar een noodzaak.

 

 

NAGELS

 

WORDEN DE NAGELS BIJ ELKE TRIMBEURT GEKNIPT?

Er zijn honden waarbij de nagels nooit hoeven geknipt te worden, omdat de nagels door het lopen op harde ondergronden en het gewicht van de hond vanzelf afslijten. De zij nagel moet nog wel genipt worden.

 

Te lange nagels kunnen een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Ook kunnen ze na lange verwaarlozing doorgroeien (rond groeien) tot in het vlees, wat zeer pijnlijk is natuurlijk.

 

Mocht u tussentijds de nagels van uw hond te lang vinden of komt u nooit in een trimsalon dan kan u gerust langskomen. Ik doe het graag voor u, wel op voorhand een telefoontje graag.

 

Indien u het zelf doet!

- De nagels horen de grond niet te raken.

- In de nagel loopt en ader, dit noemt men het leven. Bij witte nagels is dit goed zichtbaar. U kunt ruim daarvoor de nagels veilig afknippen. Heeft uw hond zwarte nagels dan knipt u minimaal wat nodig is. Gebruik bij twijfel een veil om een stukje van de nagel af te halen.

 

Mocht u overhoopt toch een bloedvat raken dan moet u deze zo snel mogelijk dichten. Bv: stelpen met maïzena, de meest diervriendelijke methode is met een speciaal daarvoor bestemd stelpmiddel.

 

HOT SPOT/ PYOTRAUMISCHE DERMATITIS

Het spot ontstaat door zelftrauma ten gevolg van zeer intensief krabben of bijten op één plaats. De oorzaak is dus irritatie en jeuk. Een "hot spot" is een plaatselijk, rode en vochtige ontsteking van de huid.

actie: naar de dierenarts

 

GRASAAR

Elk voorjaar en zomer groeit het hoge gras weer in het gebied waar de honden worden uitgelaten, maar het wilde gras heeft een nadeel; dit gras bevat grasaren. Dit zijn zaadjes met weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de (meestal) langharige hond vasthechten. Langzaam maar zeker dringen sommige van deze zaden zich vervolgens door de huid heen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemde materialen en gaat hierop reageren met een ontsteking.

 

Ook kunnen deze zaden kunnen via het oog achter de oogbol terechtkomen, sommige in het oor.

 

PARASIETEN

VLOOIEN: Zijn de meest voorkomende ectoparasieten bij honden en katten. Vlooien zijn donkerbruine vleugelloze insecten die zich razendsnel voortbewegen. Het enige wat ze als bewijs achterlaten is hun ontlasting dit zijn zwarte korreltjes. Als je deze vochtig maakt kleuren ze rood. Dit komt omdat vlooien bloed zuigen en in hun ontlasting onverteerde bloedresten achterblijven. Vlooien planten zich supersnel voort. Omdat de eitjes niet kleverig zijn vallen deze van de gastheer af. Het is dus niet alleen belangrijk de vlooien op het dier te bestrijden, maar ook de omgeving, auto!

 

TEKEN: Dit zijn kleine diertjes die tot de spinachtige behoren. Teken klimmen in het struikgewas en hakhout. Indien een dier hier onderdoor loopt, laten de teken zich vallen. Ze hechten zich met hun poten vast aan de vacht bijten zich vervolgens met hun kop van in de huid. Het blijft op de huid liggen. Zodra de teek zich volgezogen heeft met bloed van de gastheer laat hij los en rolt van de gastheer. Nadat het bloed verteerd gaat de teek op zoek naar een nieuwe gastheer.

 

Verwijderen:

Het verwijderen van de teek moet draaiende gebeuren, zonder aan de teek te trekken en zonder de teek van te voren te verdoven met alcohol of ether. Wanneer de kop achter blijft kan dit voor heftige huidirritaties zorgen.