verzorging/trimmen

Trimmen is vachtverzorging van de hond.

Daaronder valt ook:

Wassen

Nagels knippen

Oren schoonmaken (plukken en reinigen)

Afhankelijk van de vacht houdt trimmen in:

PLUKKEN,STRIPPEN,SCHEREN,

KNIPPEN,ONTWOLLEN,

UITDUNNEN,EFFILEREN.


Voor alle honden geldt dat ze in principe volgens rasstandaard getrimd worden, maar de eigenaar mag bepalen hoe de hond getrimd wordt. Alleen worden plukhonden niet bij ons geschoren of geknipt. (Er zijn altijd wel uitzonderingen).


Een woordje uitleg:

Plukken

Bv.:Bouviers, Schnauzers, Airdale  Terriër, Fox Terriër en West Highland White Terriër en een heleboel andere Terriër rassen en alle overige ruwharige honden met vergelijkbare vachten worden geplukt.

       

Dwz. Dat de bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd wordt. Zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.

Als hij 3 à 4 x per jaar zou komen dan kun je hem in een stripvacht zetten. Hij loopt er dan niet zo kort bij, maar dat is een keuze van de eigenaar.

 

Er zijn meer honden die geplukt moeten worden dan die geschoren worden.

Gaat men een plukhond scheren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten.

De groeipunt is eraf geknipt/geschoren, waardoor de kiem in het haarzakje een seintje krijgt dat het haar nog niet de goede lengte heeft waardoor het weer wil gaan groeien. Maar omdat het eigenlijk dood haar is wat is ingekort krijgt het ook niet meer voldoende voeding. Waardoor een dun soort wolhaar zich gaat ontwikkelen. Er zit ook minder pigment in waardoor de kleur ook fletser wordt. Deze honden hebben een zachte wollige vacht die niet mooi glanst.

Of een hond er mooi uitziet is altijd een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten.

Maar of de hond er last van krijgt is wel heel belangrijk. Het dode haar wat in de haar zakjes zit gaat jeuken en de hond begint zich te krabben. Is hij op dat moment helemaal kort geschoren dan zal hij zichzelf gaan beschadigen omdat er geen beschermende vacht meer opzit.

De laatste paar jaar ga je steeds meer honden zien met huidproblemen daar is slecht trimmen ook een "klein " onderdeel van maar welke de eigenaar een groot deel in eigen hand heeft.

Zorg dat u goed geïnformeerd wordt en denk zelf ook goed na. Laat niet het goedkoopste tellen, want ook hier is goedkoop duurkoop!! ( Een hond scheren gaat nogal wat sneller dan helemaal met de hand plukken)

Het duurt ongeveer 2 jaar voor een geschoren vacht zich weer hersteld heeft, dat zijn ca. 4 grote plukbeurten. Het is dus gemakkelijker een vacht te verprutsen dan te herstellen.

Het is dus ook belangrijk om een vacht goed te kunnen herkennen. Ook nadat hij verprutst is.

De eerste keer kan eventueel al als de hond 3 maand is.  Maar het is geen probleem als de hond met 6 of 7 maand de eerste plukbeurt krijgt.

 

Strippen

Inplaats van 2 x per jaar kort plukken is het mogelijk om de honden 4 maal per jaar te "plukken", waardoor hij in een korte harde bovenvacht blijft lopen waardoor hij er altijd goed verzorgt bijloopt.

Het is de eerste keer moeilijk om de hond toch netjes te krijgen omdat dan de helft van de vacht verwijderd wordt. Er wordt dan ca. 3 maand later de andere helft verwijdert. Dan zit er weer een nieuwe vacht onder waar de 1e keer het haar eruit geplukt is.

Begint men direct met een pup om de 3 maand te plukken dan zal het sneller lukken om hem in een stripvacht te krijgen.

Vooral bij de West Highland White Terriër  wordt deze techniek meestal toegepast. Maar tegenwoordig gaan de meeste plukhonden in stripvacht.

Dan kan de periode die er tussen zit variëren van om de 3 à 4 maand, afhankelijk van het ras.

Maar deze techniek is bij alle plukhonden in principe toe te passen.


Let op het kleurverschil!  De vacht is ook veel minder wollig en veel beter te kammen.

 

Knippen en/of scheren.                         

Welke hond mag je knippen/scheren?

Bij deze manier van trimmen wordt de vacht alleen ingekort. Het enige verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht wat je laat staan.

Men mag alleen de enkele zachte vachten knippen.

Over het algemeen verharen deze type vachten niet. Ze groeien alleen erg lang door zodat het voor de eigenaar bijna niet meer goed te onderhouden is en de vacht gaat klitten of nog erger gaat vervilten.

Meestal gebeurt dit ca. om de 3 maanden.

Maar hier is een grote marge in, afhankelijk wat de eigenaar wil en op wat voor lengte de hond wordt gemodelleerd. Dit varieert tot om de 6 week tot 1 x per 4 maand.

Het belangrijkste is dat de hond geen last van de vacht krijgt.

De Maltezer en de Yorkshire Terriër zijn eigenlijk ook geen kniphonden. Volgens de rasstandaard horen ze lange vachten te hebben. Maar het is de laatste jaren mode geworden om ook deze honden kort te maken.

 

Uitdunnen en effileren

Het uitdunnen of effileren wordt gebruikt om het reguleren en modelleren van te overvloedig, voor de hond vaak hinderlijk, haar.

Deze manier van trimmen wordt het meest op spaniëls en spaniëlachtige vachten gebruikt.